Botlierskop Private Game Reserve czyli prywatny rezerwat przyrody, to już brzmi luksusowo. 250 funtów za noc za namiot, dzięki gruponowi tylko 150 funtów. Namiot, właściwe apartament w namiocie – każdy z namiotów otoczony dziką roślinnością zapewniającą maksimum prywatności, w środku wielkie łoże, klimatyzacja, łazienka – wanna, dwie umywalki, kibelek, na zewnątrz prysznic. Cały ośrodek położony w rezerwacie przyrody. Myślę, że każdy kto odwiedza RPA powinien tu, mimo ceny, spędzić chociaż jedną noc, nie tylko ze względu na luksusy, ale przede wszystkim ze względu na tzw. okoliczności przyrody.
O samym ośrodku więcej tutaj - http://www.botlierskop.co.za/. W każdym razie nasz pobyt zaczynamy od safari – 3 godzinna przejażdżka po rezerwacie – antylopy, zebry, żyrafy, nosorożce, coś niesamowitego (rezerwat obejmuje 3000 ha. Powierzchni). Po powrocie chwila na toaletę i ruszamy na zachód słońca ze słoniami i różnymi przekąskami. Kulminacją wieczoru jest kolacja – myślę, że menu przemówi samo za siebię:
DINER MENU:
Smoked Salamon Pate
Sundried Tomato Pate
Preserved Maketann
(Served with Botlierskop Bread & Roosterkoek)
SOUP
Roasted Tomato
(Garnished with Fresh Herbs and Melba toast)
STARTER
Parma Ham Roulade
(Roulade of Parma Ham with Curried Peaches and Cottage Cheese Filling)
PALATE CLEANSER
Turkish delight Sorbet
SALAD BUFFET
Please help yourself
MAIN COURSE BUFFET
All prepared to your specifications
Beef Fillet
Karoo Lamb Chops
Chicken Brest
Ostrich Steak
Botlierskop Venison Sausage
Crocodail Tail
Zebra Fillet
Kudu Loin
Line fish: Yellow Tali
IN THE CHEFS POTS
Roast Potatoes
Yellow Rice and Raisons
Honey Glazed Carrots
Sesonal Mixed Vegetables
Crumbed Mushrooms
Cauliflower Served with a Blue cheese Sauces
DESSERT
Chocolate Malva Pudding
(a little bit richer than Traditional, Served with Amarula Custard)
Or
Meringue Roulade
(Soft Roulade of Meringue with a Creamy Lemon Custard and Wild Berry Filling with Vanilla Ice-cream)
Or
Bushman`s Cheese Platter
(Selection of South African cheese and savory biscuits
KONIEC